Stamp of the day- Theobroma Cacao and some more about chocolate
Brand new stamps from Sweden, chocolate-theme.
On this site you can read about the story of the chocolate bean, http://www.bizzbook.com/choklad/choklad2.html
On the site I have learned the following:
In short there are 3 types of chocolate beans trees. Criollo, Forastero and Trinitaro. Criollo-native, Forastero-foreign and Tinitaro- from Trinidad. The final taste of the chocolate and caracteristics depends of the blend of different types of beans, just like coffee och vin och whisky. 42% Trinidad, 21% Accra (both strong) och 37% Caracas (mild). This mix is a superb chocolate. It´s not all about the percentage of cacao, it´s more about the bean and the origin.
Det finns 3 olika sorters kakaobönor, Criollo betyder inhemsk och Forastero betyder utländsk. Trinitaro är en hybrid av de två som dök upp då Criollon ersattes av Forastero på Trinidad efter att nästan alla Criollo- plantor förstörts i en orkan. Chokladens slutliga smak och karaktär beror till stor del på blandningen av olika sorters bönor, precis som whisky och vin kan vara beroende av att blandas från olika fat eller druvor för att hålla en jämn och hög kvalitet. Om en choklad till exempel enbart tillverkas av Accrabönor får den en väldigt stark och kärv smak, medan Caracasbönan ger en mild, men utmärkt smaksatt choklad.
Kakaobönan kan delas in i starka och milda varianter; superb choklad kan göras av en blandning av 42% Trinidadbönor, 21% Accrabönor (båda starka) och 37% Caracas (mild). Allt handlar inte om procenthalt kakao, det handlar mer om bönan och ursprungslandet.
Starka varianter Strong taste | Milda varianter Mild taste |
Accra | Caracas |
St Lucia | Mauritius |
Para | Sri Lanka |
Trinidad | Arriba |
Grenada | Java |
Surinam | Madras |
Cuba | Jamaica |
Dominica | Seychelles |
Lite tips på Chokladprovning. Nedan följer några citat från deras sida.
"· Choklad från Equador i Sydamerika: En choklad med en balanserad smak som inte varierar speciellt mycket med tiden. Sötma, sälta, bitterhet och syrlighet (som hos hallon) Som all Latinamerikansk choklad är detta en mild choklad. Smaken påminner lite om mint och tobak.
· Choklad från Venezuela i Sydamerika: Ska du njuta av fin choklad så ska du låta den smälta sakta i munnen. Gör du detta så märker du den stora skillnaden i jämförelse med choklad från Equador: Choklad från Venezuela varierar mycket mer i smak med tiden: Först kommer sötman, som sedan följs av syrligheten, för att avslutas med bitterheten. Man känner också hur torrheten växer med tiden.
· Choklad från Madagaskar utanför Afrika. Choklad från Afrika är lite kraftigare än choklad från Sydamerika. Choklad från Madagaskar påminner om choklad från Equador. Choklad från Madagaskar är välbalanserad, men den smakar mer än choklad från Equador, och den har en torrhet som kommer fram på slutet.
· Choklad från Ghana i Afrika. Denna choklad doftar mindre än Madagaskar. Choklad från Ghana är söt men inte mild. Detta är den kraftigaste chokladen av de som nämns här. På slutet kommer torrheten och den bittra smaken fram. Om man gillar Whiskey, så prova gärna en inte för snäll Whiskey tillsammans med choklad från Ghana.
· Choklad från Trinidad (Trinité). Doften från denna choklad påminner om mild tobak. Smaken är syrlig, söt, och vi hittar också bitterheten där. Vissa associerar choklad från Trinidad med kardemumma.
· Choklad från Java är söt och passar utmärkt med vanligt kaffe. (All choklad passar bra till kaffe.) Använd chokladen i stället för socker och mjölk till kaffet. En ännu godare kombination är choklad från Java och en Espresso.
· Choklad från Chuao (en dal i Venezuela) passar till te eller kaffe. Denna choklad är lite syrligare än choklad från Java. Choklad från Chuao smakar citron och lime. Om man jämför med övrig choklad från Venezuela (som är torr), så finner man att choklad från Chuao har mer fruktighet i form av en limesmak."
Vem kunde tro att choklad var så variationsrik? Who thought chocolate was so rich of variation?
9 comments:
It sounds like someone has been to a chocolate testing. Am I right? If so, what kind do you like best?
You know what I like. :)
Oh, I wish you were correct. No, I only found the stamps and thought it was a good tpoic. The rest is from websites. But, I have tried Ecuador, Java and Trinidad before, at Lidl they sell chocolate bars with these names. I know I liked Ecuador, but then I had no idea that the name had some reason behind.
So, this post is purely educational. But I´m curious to know, did you know about the three bean types and the different taste from different growing areas? Which one is your favorite?
I have change the post so that the source of the information is clearly shown, since I got the information from other websites.
No, I've been fully occupied by the two kinds of coffee beans. ;)
Which is arabica and ...what? Enlighten me!
Arabica and Robusta.
Coffee beans varies a lot in taste depending on how and where they were grown, cleaned, dried, roasted, ground and the used method to bring them into a enjoyable drink. And as if that's not enough variables most coffee is a blend of beans.
I like my espresso with a hint of dark, bitter chocolate in its taste. :)
In case you wondered how I could be so busy with only two kinds of beans. Imagine _three_... :)
Based on what you wrote I think I'll try to find some chocolate from Trinidad and Madagascar.
I had a long discussion with a chocolate researcher today. This is a true fact. There really are only two types, the forestiera kind that is in Ecuador and Brazil (where chocolate is wild in the Amazon), and then the kind that the indigenous Indians brought with them and traded north to Central America and the Caribbean, which is different in both taste and shape and size.
Some new good chocolate brands are Seeds of Change's Organic chocolate and a company called Black and Green, which can have ginger and cardamom in it.
Post a Comment